Gdy żołądek cierpi …

Aby żołądek nie cierpiał z powodu nadmiaru jedzenia trzeba znać umiar.

Można próbować wszystkich potraw, lecz niekoniecznie w dużych ilościach i jednocześnie.

By nie obciążać nadmiernie układu pokarmowego, nie należy objadać się na noc. Najlepiej nie jeść dwie, trzy godziny przed snem. Choć proces trawienia trwa od 12 do 24 godzin, to jednak mimo to, te dwie – trzy godziny mają wielkie znaczenie dla naszego samopoczucia i lekkości naszego snu.

Żołądek człowieka jest silnie umięśnionym i rozciągliwym workiem, o wymiarach 30 na 15 cm. pełen soków trawiennych i kwasu solnego. Składniki te powodują rozdrabnianie spożytego pożywienia.

Ludzki żołądek podczas życia człowieka trawi około 40 ton pokarmu. Trzeba przyznać, że to ogromne ilości. Dlatego istnieje potrzeba nieco go odciążyć i racjonować ilość posiłków.

Żołądek ma swoje potrzeby i wymagania. Potrafi mocno reagować na skutki przejedzenia:

  • bólem żołądka
  • zgagą
  • wymiotami
  • biegunką
  • ogólną słabością organizmu
  • bólem głowy
  • gorączką
  • itd.

Jak złagodzić skutki przejedzenia?

  • Napary ziołowe znacznie przyspieszą trawienie tj.: (mięta, koper włoski, kminek, anyż, dziurawiec).
  • Natomiast napar z siemienia lnianego złagodzi objawy zgagi.

Gdy zioła nie przynoszą ulgi cierpiącemu koniecznością staje się sięgnięcie po podręczne medykamenty.

A w skrajnych przypadkach przejedzenie może skończyć się wizytą u lekarza.